SEO - wat is dat en waarom zou je SEO toepassen? | Het Plan marketing

SEO, wat is dat eigenlijk?

Waarom zou je SEO toepassen?

Inmiddels is SEO een veelgehoorde en veelgebruikte term bij website-eigenaren. Maar wat is SEO precies? Ik merk dat er veel onduidelijkheden zijn. Zo denken veel mensen ‘als ik maar groene balletjes heb in Yoast dan is het goed’. Dat zal zeker wel iets helpen maar dat is lang niet voldoende. SEO is meer dan de plugin Yoast invullen. In dit blog geef ik daarom graag wat achtergrondinformatie over SEO.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization – oftewel zoekmachine optimalisatie. Het betekent dat je je website op een manier optimaliseert / verbetert zodat de zoekmachine (meestal Google) je website beter gaat begrijpen. Als de zoekmachine je website beter begrijpt dat zal deze beter worden ranken. Deze betere indexatie van je website zorgt er dus voor dat je website beter wordt gevonden door jouw potentiële klant.

Waarom moet je jouw website optimaliseren? Waarom is SEO belangrijk?

Ruim 70% van de mensen die op zoek is naar een bepaald product of dienst begint deze zoektocht online. Via de zoekmachine. In Nederland meestal via Google. Als ondernemer wil je graag dat jouw potentiële klanten jouw website te zien krijgen in de zoekresultaten. Aangezien slechts 8% van de googleaars doorgaat naar de 2e pagina van de zoekresultaten is het heel belangrijk om op de eerste pagina te staan. Hoe beter jouw website is geoptimaliseerd hoe meer mensen je website kunnen vinden. Dus hoe meer klanten en omzet.

Waarom wil de zoekmachine weten waar je website over gaat?

Google heeft als doel zo veel mogelijk tevreden gebruikers. Ben jij niet tevreden over de resultaten die Google jou voorstelt na jouw zoekopdracht dan ga je misschien wel een andere zoekmachine gebruiken. (Vanzelfsprekend zit hieraan vast dat Google meer geld kan vragen aan adverteerders als ze meer gebruikers hebben. Dus tevreden klanten leveren uiteindelijk ook meer geld op. Maar dat is natuurlijk prima :- )

Google wil dus het beste antwoord geven op de vraag van de gebruiker. En die vraag van de gebruiker bestaat uit 1 of meerdere zoekwoorden (keywords).

Hoe werkt de zoekmachine?

De robot van de zoekmachine noemen we ook wel eens crawlers of spiders. Waarom? Omdat ze het World Wide Web afstruinen, op zoek naar nieuwe en interessante websites. En alles wat ze tegen komen slaan ze op in databases. Doet iemand een zoekopdracht dan worden razendsnel alle websites die matchen met de zoekopdracht in volgorde van belangrijkheid getoond.

Het is dus heel belangrijk dat ze ook jouw website vinden, indexeren en tonen in de zoekresultaten. Maar niet alleen dat. Het is belangrijk dat ze je website indexeren op basis van wat je écht doet en voor wíe je dat doet, dus op de juiste zoekwoord combinaties. Maar daar moet je ze wel even mee helpen. De robot kan de website namelijk niet zien zoals wij mensen die zien. Ze worden wel steeds slimmer maar zij krijgen geen ‘gevoel’ bij een website waar ze op komen. Zo kunnen ze geen foto’s bekijken en zien dat een website er mooi verzorgd uit ziet. Je helpt de robot door te vertellen waar je website (en specifiek waar je pagina) over gaat. Maar ook door te vertellen wat er op een foto is te zien of waar een video over gaat. Ook help je door te vertellen dat een stuk tekst bijvoorbeeld je adres is. En ga zo maar verder….

Een SEO voorbeeld:

Stel je verkoopt sieraden. De robot crawlt jouw website en komt meerdere keren het woord sieraden tegen. Dus dat is het woord dat bij jouw website wordt opgeslagen in de database.

Als iemand vervolgens in Google invoert ‘sieraden’ dan bestaat de kans dat jouw website tussen de zoekresultaten staat. Tussen honderden andere sites die ook iets doen met sieraden. Bijvoorbeeld sites die workshops geven hoe je sieraden kunt maken. Of sites die kraaltjes en sluitinkjes verkopen zodat je zelf sieraden kunt maken… Heel iets anders dus.

Waarschijnlijk zoekt iemand ook niet alleen naar sieraden maar naar ‘sieraden kopen’. Of ‘bijpassende sieraden bij mijn nieuwe jurk kopen’. Als jouw website daar over gaat dan heb je kans dat jouw website ook dan tussen de zoekresultaten staat, tussen veel mindere anderen. Google bepaalt welke pagina’s van websites het beste aansluiten bij die specifieke zoekopdracht. Met SEO probeer je ervoor te zorgen dat jouw webpagina’s zo hoog mogelijk getoond worden bij bepaalde zoekopdrachten. Hoe specifieker hoe meer kans dat het lukt. En dat noemen we dan weer long-tail.  

Is SEO moeilijk?

Nee hoor, dat valt best mee. Het klinkt nu misschien wat ingewikkeld maar het is eigenlijk heel leuk als je weet hoe het werkt en hoe jij dat kunt inzetten.

Hoe werkt SEO dan?

Hoe het algoritme van de zoekmachine er precies uit ziet weet niemand. Het is net zoiets als het geheim van CocaCola. Maar we weten wel heel veel. Er komen regelmatig publicaties vanuit Google waarin ze vertellen welke grote aanpassingen er zijn in het algoritme. Dat heeft soms grote impact. Bedrijven die voorheen heel goed werden gevonden kelderen opeens in de ranking en vice versa. Voor ondernemers die SEO naast hun andere werkzaamheden doen is het onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle wijzigingen. Daarom werken grotere bedrijven vaak met SEO bureaus samen.

SEO pas je op je eigen website toe, maar ook daarbuiten!

Je kunt SEO opsplitsen in onpage seo en offpage seo.

Onpage seo pas je toe op je eigen website. Offpage seo wordt buiten je website gedaan.

Bij onpage seo moet je denken aan:

  • Techniek
  • Content

Bij offpage seo moet je denken aan:

  • Autoriteit

Techniek gaat over structuur, code en vooral snelheid en mobielvriendelijkheid.

Als je site technisch niet in orde is dan zal deze hoogstwaarschijnlijk niet op de 1e pagina van de zoekresultaten terecht komen. Check maar eens hoe snel je website is. En is je site wel helemaal geschikt voor alle formaten schermen? Check dat hier.

Content is alles wat op je website staat

Content is super belangrijk en heeft hele grote invloed op je ranking in de zoekresultaten. Goede content helpt Google goed te begrijpen waar je website over gaat én biedt waardevolle informatie voor de bezoeker. Of de informatie waardevol is voor de bezoeker meet Google door onder andere te kijken hoe lang bezoekers op je site blijven.

Autoriteit betekent eigenlijk ‘wordt er wel over je gesproken’?

Hoe meer andere sites naar jouw site verwijzen (we zeggen ook wel hoe meer backlinks je site heeft) hoe meer jij een autoriteit bent op jouw vakgebied. Niet elke backlink weegt even zwaar dus ook hier is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Probeer maar eens na te gaan hoe jij links zou kunnen ontvangen van andere, relevante, websites.

Wil je meer weten over SEO? Ik help je graag!

Ik hoop dat ik je in deze blog heb kunnen laten zien dat er veel onderdelen zijn die samen zorgen voor een betere voor de zoekmachine geoptimaliseerde site. Er is heel veel te vertellen over SEO. Ben je nieuwsgierig geworden? Geef je dan op voor een vrijblijvend marketinggesprek en we bespreken wat ik voor je kan doen. Je mag natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation