Wie is jouw voorbeeld

Wie is jouw grote voorbeeld?

Op diverse platforms wordt gevraagd naar je inspiratiebron, je voorbeeld, je ‘influencer’ of je rolmodel. Bij veel ondernemers zie ik daar Richard Branson staan. Ik heb vaak zitten nadenken wie mijn grote voorbeeld was en kwam daar nooit zo goed uit. Totdat ik vorige week een training volgde van Frank Schaper.

Frank Schaper is auteur van diverse boeken over onder andere leiderschap. Een zeer interessante man en inspirerende spreker, dus als je ooit de kans krijgt naar hem te luisteren, zeker doen!

Vorige week was het thema van de training ‘Het rolmodel-effect’. En door Frank Schaper viel bij mij het kwartje. Frank legde uit dat je in je leven niet slechts één rolmodel hebt, maar dat je per rol die je zelf hebt ook een ander voorbeeld kunt hebben. Het kan zelfs zo zijn dat je in je rol als ondernemer iemand als inspiratiebron hebt die je in je rol als privépersoon nooit zou kiezen. Elk mens heeft meerdere rollen. Je bent bijvoorbeeld ondernemer/werknemer/werkgever, maar ook vrouw/man of moeder/vader, kind en vaak ook broer/zus ,sporter, et cetera.

Rolmodellen ontstaan al op jonge leeftijd. Je wordt beïnvloed door boeken die je leest, films die je kijkt, theatervoorstellingen die je bezoekt of gesprekken die je voert. En vaak is er dan iemand in die film of in dat boek waarmee jij je identificeert. Sommige ‘toevallige’ ontwikkelingen in je carrière blijken na dit besef soms helemaal niet zo toevallig te zijn. Ze ontstaan uit een dieper liggend verlangen iets te doen wat je rolmodel ook deed.

Mijn beïnvloeders zijn:

  • De boeken van ‘De Vijf’; ik las ze allemaal als kind en zat soms stiekem met een zaklamp onder de dekens de avonturen uit te lezen.
  • Floortje Dessing; eerst met de reisprogramma’s, nu als mens en als interviewer in haar programma ‘aan het einde van de wereld’.
  • Kim Wilde; die hing met een enorme poster boven mijn bed, en nog steeds zing ik keihard mee als ik haar liedjes hoor langskomen op de radio.
  • Pink Floyd met het album ‘The Final Cut’. Deze lp kreeg mijn zus toen ik veertien was. Ik heb hem grijs gedraaid – woordenboek erbij en meezingen met de gitaren J
  • En daarnaast heel veel individuele personen. Ondernemers die iets doen waar ik enthousiast over ben, soms politici, ouders, zussen, vrienden en vriendinnen.

Ik vind het leuk om dit met jou te delen, want mijn inzicht was dat hier een rode draad doorheen loopt. Namelijk Avontuur, Vrijheid en Onafhankelijkheid. En dat zijn voor mij nog steeds belangrijke drijfveren. Daarmee blijkt bijvoorbeeld dat het jaar backpacken na mijn afstuderen niet uit de lucht kwam vallen. Ook het ondernemerschap is een vezel van deze rode draad. Mijn toekomstwens is om mijn onderneming een deel van het jaar vanuit het buitenland te runnen. Waar zou dat toch vandaan komen? J

Weet jij wie jouw rolmodellen zijn ? En herken je jezelf aan deze rolmodellen in jouw leven?

Ik ben benieuwd! Ik hoop in elk geval dat deze blog je ertoe aanzet om hier eens over na te denken. Veel succes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation