Online marketing bureau biedt groeikansen voor MKB

Online marketing bureau biedt groeikansen voor MKB

Iedereen weet dat een onderneming tegenwoordig niet meer zonder website kan.

Het internet is volwassen geworden, consumenten hebben vertrouwen in het online kopen van goederen en diensten en internetverkopen blijven in stijgende lijn. Het merendeel van de zoektochten naar een product of dienst begint online – ook als de daadwerkelijke aanschaf nog offline plaats heeft. Het hebben van een website, met of zonder webshop, is echter niet het einde van het verhaal. Hier begint het juist mee.

Als online marketing bureau stellen wij onze klanten altijd een aantal vragen:

> Weet je bijvoorbeeld hoe een potentiële klant jouw website vindt tussen al die vele miljarden internetpagina’s?

> Weet je welke klanten online geïnteresseerd zijn in welke producten of diensten die jij aanbiedt?

> En weet je dan waarom ze die interesse hebben? En bij wie ze nog meer terecht kunnen om hun probleem opgelost te zien?

> Weet je hoeveel bezoek jouw website krijgt welke pagina’s worden bekeken?

> En weet je ook hoe die bezoekers bij jouw website terecht zijn gekomen?

> Ben je op de hoogte van alle mogelijkheden die de sociale media bieden?

Door tijdgebrek maakt men veelal bij het midden- en kleinbedrijf niet volledig gebruik van de mogelijkheden die het internet als afzetkanaal voor hun producten of diensten biedt. Hierdoor blijven echter ongewild kansen onbenut. Kansen op verhoging van de omzet, op betere naamsbekendheid en op uitbreiding van de klantenkring. Dus kansen op groei van de onderneming.

Als marketing of online marketing/internet niet jouw vakgebied is, dan is het ook allemaal moeilijk bij te houden. Ontwikkelingen gaan razendsnel. Heb je een van de bovenstaande vragen met nee beantwoord? Dan is het verstandig om eens na te denken over professionele marketing ondersteuning door een marketingspecialist. Zo kun jij jouw tijd besteden aan hetgeen jij goed in bent: het runnen van jouw onderneming.

Online marketing bureau doet meer dan websites

Het werkgebied van online marketing wordt steeds breder want er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij. Bij Het Plan doen wij zelfs een combinatie van ‘ouderwetse’ offline marketing en onlinemarketing want eigenlijk kan het een niet zonder het ander. Werkzaamheden die door ons als online marketing bureau worden gedaan zijn onder andere:

  1. Analyse van alle off,- en online marketing activiteiten van het bedrijf – worden de doelstellingen gehaald en zo niet, wat schort er aan.
  2. SEO: Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie.
  3. Content marketing, de inhoud van de website afstemmen op de gebruiker/de doelgroep.
  4. Advertising, adverteren in Google maar ook in de sociale media of in de geprinte media.
  5. Email marketing, gericht mailen op de interesse van de (potentiële) klant.
  6. Sociale media, direct contact met klanten en potentiële klanten betreffende jouw producten en diensten.
  7. Helpen met het definiëren van een marketingaanpak / sparringpartner zijn voor de ondernemer

Ad 1: De analyse van je off,- en online marketing activiteiten + ken jouw online (potentiële) klanten

Door goed te kijken naar de bezoekers van je website en het gedrag van deze bezoekers kan je een goed beeld krijgen van je (potentiële) klanten. Vergeet daarbij ook niet de klanten die je al kent – dus je reeds kopende klanten. Als ondernemer ben je constant met je klant bezig. Wat is de zoekvraag van mijn klanten? Welke ‘problemen’ hebben ze waar ik ze mee kan helpen? Waar zitten mijn klanten? Wat willen ze en ook wat willen zij niet? Veel van deze informatie is al in het bedrijf aanwezig en kan ook via de website van het bedrijf worden gevonden. Een goede analyse van de bezoekers van de website kan een schat aan informatie opleveren. Een marketing bureau kijkt onder andere naar het volgende:

> Wat zijn de best bezochte pagina’s? De informatie op deze pagina’s blijkt het meest interessant voor de bezoeker.

> Waar komen mijn bezoekers vandaan? Geografische spreiding kan bijvoorbeeld een indicatie zijn of je beter op de lokale klant moet concentreren, of dat er misschien op nationaal niveau mogelijkheden zijn.

> Hoelang blijven bezoekers op een pagina? Ook hier geldt dat er interesse is voor de informatie op deze pagina.

> Hoe vinden jouw potentiële klanten de website? Via doorverwijzingen van andere pagina’s? Zoekmachine? Sociale media?

> Als men gebruikt heeft gemaakt van een zoekmachine: met welke zoekwoorden vinden jouw potentiële klanten de producten en diensten die jij op het internet aanbiedt? Zijn het inderdaad de zoekwoorden waarmee jij gevonden wilt worden?

Dit is nog maar een deel van de informatie die een online marketeer uit de analyse van een website kan halen. Met deze informatie kun je rekening houden met de inhoud en opbouw van jouw website. Zo kun je meer potentiële bezoekers bereiken, dus meer kans op afname van jouw producten of diensten. Overigens is het analyseren van de website bezoekers iets wat je het beste regelmatig kunt (laten) doen.

Tip: Weet wie jouw concurrent is.

Ook belangrijk natuurlijk. Een eenvoudige en snelle analyse kan je informatie hierover verschaffen. Tik maar eens de zoekwoorden in waarmee jij gevonden wilt worden. Verschijnt jouw website op de eerste pagina? Gelukkig maar, want 92% van de zoekers kijkt niet verder dan pagina 1 van de zoekresultaten… De websites die verder op de eerste pagina van de zoekresultaten zijn jouw ‘internetconcurrenten’. Kijk eens naar hun website om van te leren maar vooral ook te kijken naar wat jou onderscheid zodat je daar op kunt focussen.

Ad 2: hulp bij SEO; vergroot jouw online zichtbaarheid

Het internet omvat vele miljarden pagina’s, dus hoe vinden potentiële klanten die jouw producten en diensten zoeken nu jouw website? Als dat niet via gedrukte media is als bijvoorbeeld een advertentie of visitekaartje, is het bijna altijd via de zoekmachine. In Nederland gebruiken de meeste mensen hiervoor Google. Na Google is YouTube de grootste zoekmachine. Het is dus belangrijk dat jouw website geoptimaliseerd is voor de zoekmachines, zodat deze weten waar de website over gaat. Een internet marketeer kan dit voor je regelen.

Het is voor de onderneming belangrijk dat de website op de eerste pagina van de zoekresultaten van de zoekmachines wordt getoond, wanneer potentiële klanten producten of diensten zoeken die jij aanbiedt. Indien dit niet zo is, krijgt jouw website waarschijnlijk zeer weinig bezoekers. In meer dan 90% van de gevallen wordt er namelijk niet op pagina 2, 3, 4 enzovoorts van de zoekresultaten gekeken. Staat het verwachte resultaat niet op de eerste pagina? Dan wordt er een nieuwe zoekopdracht ingetikt. Even eerlijk: doen wij zelf toch ook?

De zoekmachines streven naar perfectie: zij willen dat een zoeker direct de door hem of haar gewenste informatie krijgt aangeboden. Een internet marketeer is goed op de hoogte van de eisen die zoekmachines op dit vlak stellen aan webpagina’s. Zo krijgt jouw webpagina een goede ranking!

In Nederland is Google de meest gebruikte zoekmachine. Ruim 95% van alle zoekopdrachten gebeurt via deze zoekmachine. Het is dus geen wonder dat Google een grote rol speelt in het SEO gebeuren. Google verschaft diverse (gratis) gereedschappen om een website zo goed mogelijk te optimaliseren voor haar zoekmachine. Een online marketeer kan je hiermee helpen.

Ad 3: Content marketing: zeg waar je voor staat

Content marketing is eigenlijk een onderdeel van SEO en gaat over de inhoud van je website; de teksten maar ook de afbeeldingen en video’s. Content marketing is ontstaan door toedoen van de zoekmachines. Voorheen werd nogal eens geprobeerd de zoekmachine om de tuin te leiden om maar zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Nu is het voor een goede ranking in de zoekmachine nodig, dat de website ook veel informatie over de aangeboden producten en diensten bevat: relevante content. En het moet ook originele content zijn – dus kopiëren van tekst van je concollega (duplicate content noemen we dat) mag niet. Geen tijd om content te schrijven? Een internet marketing bureau kan dit voor jou regelen.

Een goede manier om relevante content te krijgen op je website over hele specifieke onderwerpen is door te gaan bloggen.

Als jij weet met welke zoekwoorden jouw potentiële klanten jouw website vinden, kun je deze in de content verwerken. Ook veel gebruikte relevante zoekopdrachten waarop je nu nog niet gevonden wordt kun je in de tekst verwerken. Dit vergroot de kans dat je in de toekomst wél op de betreffende zoekopdracht wordt gevonden.

Het mag duidelijk zijn, dat voor content marketing de analysegegevens van een website uitermate belangrijk zijn. Gebruikmaken van de kennis en ondersteuning op dit terrein door een marketing bureau is een investering die zichzelf terugbetaalt. Het neemt jou veel werk uit handen en verhoogt het verkeer naar de website van jouw bedrijf.

Ad 4: Advertising en SEA – Nóg meer online opvallen

SEA staat voor zoekmachine adverteren. Dit is een manier om op de eerste pagina van de zoekresultaten te verschijnen. Dit kan bijvoorbeeld met displayadvertenties of tekstadvertenties. Of je kunt kiezen voor remarketing. Eigenlijk komt het eenvoudigweg op het volgende neer. Je koopt advertentieruimte bij Google voor (een combinatie van) bepaalde zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn vanzelfsprekend relevant voor jouw website. Je wilt natuurlijk geen bezoekers op zoek naar pantoffels naar jouw website trekken als jij auto’s verkoopt. Elke keer als iemand op je advertentie heeft geklikt betaal je een bepaald bedrag aan Google. Ook hier blijkt weer het belang van een goede website analyse vooraf! Google Ads is een instrument waarmee je al met een klein budget advertentieruimte kunt kopen in de Google zoekmachine. Jouw online marketeer kan je hier meer over vertellen.

Met het simpelweg plaatsen van een advertentie ben je er nog niet. Je wilt ook weten wat het resultaat is; of je het geld goed besteed hebt. En om dat te kunnen bepalen heb je vooraf wel een doel nodig. Het resultaat van een advertentie kan onder andere zijn:

> Aantal keren dat de advertentie wordt getoond. Het aantal “impressies”.

> Een zoeker klikt door en komt op jouw website. Dit wordt gemeten met de CTR (click through rate).

> De bezoeker komt op jouw pagina en vertrekt zonder verdere actie. Dit heet een “bounce”.

> De bezoeker voert een actie uit op de website, bijvoorbeeld men vult een contactformulier in. Dit is een conversie.

Al deze informatie is te relateren aan de kosten die je voor de advertentiecampagne hebt gemaakt. Zo kun je verschillende campagnes bij verschillende zoekopdrachten maken en vergelijken welke het beste resultaat geeft. Het lijkt wellicht ingewikkeld, maar met marketing ondersteuning van een internet marketeer kun je snel aan de gang met SEA.

SEA is niet voor iedereen een goede oplossing. Wij vinden het belangrijk om te kijken wat voor jouw bedrijf de beste manier is om je doelen te bereiken. Misschien past het adverteren in de sociale media zoals Facebook, Instagram of LinkedIn wel beter bij je? Of misschien bereik jij jouw klant het beste door nog in de traditionele media te adverteren? Wij adviseren graag. Wil je hier meer over weten? Boek dan een gratis marketinggesprek in.

Ad 5: Email marketing, een persoonlijke benadering van de klant

We vinden het allemaal fijn om persoonlijk aangesproken te worden. Je voelt je serieus genomen. Met email marketing kun je de klanten op een persoonlijke wijze benaderen. Bijvoorbeeld bij de lancering van een nieuw product of een speciale promotie. “Mijnheer of mevrouw X, als klant van ons willen wij u als eerste op de hoogte brengen van onze nieuwe…” Een klant zal deze email niet direct deleten zonder te openen.

De informatie over welke klant welk type product heeft gekocht, komt uit de administratie van het bedrijf. Zo kun je zeer specifiek klanten benaderen. Dat is fijn voor de klant, want hij of zij krijgt enkel mail waarin men geïnteresseerd is.

Ook prospects kunnen met email marketing op een persoonlijke manier worden aangesproken. Probeer je zo goed mogelijk te verplaatsen in de behoeftes van je klant. Je kunt mailadressen vergaren door bijvoorbeeld een inschrijflink op je website te zetten of, vaak werkt dit beter, door een interessant artikel aan te bieden. Wat dit kan zijn voor jouw bedrijf en hoe je de email marketing het beste kunt opzetten daar helpen wij graag mee. Weten hoe? Neem dan contact met ons op via janke@hetplan.info

Ad 6: Sociale media, realtime klantenbinding

Communicatie gaat steeds vaker mobiel. Bijna iedereen is tegenwoordig wel actief op 1 van de sociale media platformen. In Nederland zijn Whatsapp, Facebook en YouTube de sociale koplopers. Maar aantal alleen is niet zo belangrijk. Het gaat vooral over wie de gebruiker is van het platform. Misschien is jouw klant wel juist een Instagram of LinkedIn gebruiker. Wij houden publicaties rondom gebruik in sociale media bij en kunnen je daar over informeren.

Wist je dat er in 2018 elf miljoen gebruikers van sociale media in ons land waren en dat men gemiddeld 2 uur per dag op deze sociale media verblijfd?

Ook jouw klanten en potentiële klanten zijn hier te vinden. Een goede mogelijkheid dus om hier jouw producten onder de aandacht te brengen en te houden.

Sociale media zijn snel. Het contact met een (potentiële) klant is en moet snel. Een klant die een vraag stelt via Facebook wil niet 2 dagen wachten op een antwoord. Communicatie via Whatsapp is nóg sneller; bijna “realtime”. Duurt het te lang voordat er een vraag wordt beantwoord, dan betekent dat mogelijk:

> verlies van een potentiële klant

> een ontevreden bestaande klant

> schade aan het imago van de onderneming

Wie gebruik wil maken van de sociale media voor de onderneming dient dit goed in het oog te houden. Sociale media biedt een groot potentieel aan mogelijkheden voor een onderneming. Het is ideaal om bijvoorbeeld de band met potentiële klanten te onderhouden of om de klantenbinding te bevorderen. Met de vakkundige hulp van een marketing professional biedt dit kansen op omzet groei.

Ad 7: Afspraak maken bij online marketing bureau Het Plan voor een marketingaanpak en/of om te sparren

Het internet biedt vele mogelijkheden die je kunnen helpen om je omzet te vergroten, maar ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Té snel misschien, zeker als het niet jouw vakgebied is. Grote bedrijven hebben specialisten in dienst, maar voor MKB-ondernemers is het vaak moeilijk of onmogelijk om de ontwikkelingen bij te benen. Jij kunt echter gebruik maken van de vakkennis van marketing bureau Het Plan en hoeft daardoor geen specialist in dienst te nemen.

Wil jij weten wat wij voor de marketing van jouw onderneming kunnen betekenen? Vraag dan eens een vrijblijvend marketing advies gesprek aan.

Geen enkel bedrijf is hetzelfde. Bij Het Plan houden wij daar rekening mee. Wij hebben geen ‘trucje’ maar kijken samen met jou naar wat er voor jouw onderneming en jouw type klant het beste ingezet kan worden. Maatwerk is waar wij sterk in zijn en wat wij aanbieden. Geen standaard aanpak voor onze klanten.

Wil je het allemaal zelf in de hand houden, maar je wilt weten of je nog de goede koers vaart? Of wil je leren hoe je zelf je marketing kunt gaan uitvoeren op een efficiënte manier? Geen probleem! Tijdens onze 1-op-1 focusdag delen we onze kennis, zodat jij met een voor jouw bedrijf op het lijf geschreven marketingaanpak aan het werk kunt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation