Hoe effectief is netwerken eigenlijk? En hoe kun je je goed voorbereiden op een netwerkevenement?

Zelf hield ik niet zo van vrijblijvende netwerkborrels. Vooral niet toen ik pas was begonnen en nog niet zo veel ondernemers kende in Haarlem. Als ik dan naar een borrel ging, voelde ik me altijd wat ‘unheimisch’. Inmiddels heb ik ontdekt dat netwerkborrels heel nuttig en gezellig kunnen zijn. Maar dat weet nog niet iedereen….

Wie is Piet eigenlijk?
Zo was ik laatst op een Open Coffee netwerkevenement. Ik zag een man (Piet) alleen staan en vond dat wat sneu. Ik ging dus naar hem toe om een gesprekje aan te gaan. Zoals dat gaat tijdens de Open Coffee vroeg ik naar zijn werk. Ik kreeg een vreselijk lang verhaal te horen over van alles en nog wat. Het ging met veel vaktermen gepaard en slingerde van links naar rechts. En het ergste was: ik kwam er niet tussen en was na 30 seconden al helemaal de draad kwijt. Toen Piet eindelijk een stilte liet vallen, probeerde ik door het stellen van een vraag, hem wat te laten vertellen over zichzelf. Maar ook dat ging helemaal mis. Ik ben uiteindelijk met een smoesje verder gelopen.
Wat er fout ging, was dat Piet zich niet had voorbereid. Hij ging veel te diep, zonder zich te realiseren dat een ‘leek’ dat niet kan volgen. Zijn verhaal duurde te langen hij had geen interesse in zijn gesprekspartner (in mij dus ;-). Voor hem zal deze netwerkbijeenkomst niet effectief zijn geweest.

Hoe zorg je dan dat je wel effectief naar een netwerkbijeenkomst kunt gaan?

Door je goed voor te bereiden. Dit doe je door altijd een ‘elevator pitch’ paraat te hebben. Deze term komt uit Amerika en hij betekent eigenlijk ‘verkooppraatje in de lift’. Je moet jezelf kunnen verkopen in de tijd die de lift nodig heeft om op de directie-etage te komen. Dit is grofweg 60 seconden.

Het geheim van een goede elevator pitch
Tijdens de pitch vertel je kort en bondig wie je bent, wat je heel goed doet en wat jou onderscheidt van andere aanbieders. Je brengt duidelijk naar voren wat jouw dienst de toehoorder zou kunnen opleveren. Probeer vooral niet alles te vertellen wat je verder ook allemaal kunt, want dan zal de toehoorder snel afhaken. Stel je hebt 2 hoofdactiviteiten, bedenk dan vooraf welke activiteit je wilt gaan promoten en hoe je dit wilt gaan doen. Denk vooraf ook over het doel van je pitch.

Verder is het belangrijk om te weten dat jij, als zelfstandige, je bedrijf bent. En dat je netwerk zich overal bevindt. Natuurlijk zijn er zakelijke netwerkorganisaties, netwerkborrels, ondernemers- en winkeliersverenigingen, maar je netwerk bestaat ook uit je familie, je sportclub, je vrienden en je buren. Dat betekent dat je op elk moment van de dag een potentiële klant kunt tegenkomen. Houd daar goed rekening mee.

Wil je meer tips over effectief netwerken?

Geef je dan op voor een gratis marketinggesprek. Tijdens dit telefonische gesprek geef ik je een aantal praktische, direct toepasbare, tips voor je bedrijf.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation