Meer klanten en meer omzet

Hoe je jouw ideale klant herkent!

Vorige week sprak ik Liset. Liset is al 18 jaar ondernemer en ze vindt het fantastisch dat ze in die tijd veel mensen vooruit heeft geholpen met haar expertise.
Maar Liset wil nog meer ondernemers laten profiteren van haar kennis en kunde. En om haar dat te laten bereiken, legde ik Liset uit dat het goed is om te focussen op één type klant. Bij voorkeur op haar ideale klant.

‘Ja, maar ik vind al mijn klanten leuk! Juist dat ze zo verschillend zijn, vind ik gaaf. En, als ik me richt op één type klant, wordt de markt dan niet juist veel te klein? Ik wil juist een grotere markt!’ Dat waren een aantal van haar reacties.

Heel begrijpelijk overigens dat Liset zo reageerde. Ik hoor regelmatig vergelijkbare argumenten van klanten. Toch kan ik het niet genoeg benadrukken: het is goed om wél te focussen. Door te kiezen, krijg je een enorme aantrekkingskracht op klanten. Dat komt omdat je een expert wordt in dat type klant. Bij jou zijn ze het beste af, omdat jij in hen gespecialiseerd bent en hun problemen snel herkent. Jij kunt je producten/diensten specifiek afstemmen op deze klant. En: door te focussen leer je jouw ideale klant te herkennen tijdens bijvoorbeeld bijeenkomsten en netwerken.

Wie is dan die ideale klant? 
Er zijn 4 duidelijke kenmerken die bepalen of een klant voor jou ideaal is:

1: Ze geven je energie. Je wordt er blij en energiek van en krijgt allemaal nieuwe ideeën die je bij thuiskomst direct oppakt en uitvoert. (Niet-ideale klanten daarentegen vrágen alleen maar energie. Je bent bekaf als je ‘s avonds thuis komt en hangt daarna futloos op de bank – neem afscheid van die klanten.)
2: Ze betalen goede prijzen – zonder te mopperen of om korting te vragen.
3: Ze passen goed bij jou. Je gaat veel tijd met ze doorbrengen, dus het is fijn als je een klik met ze hebt.
4: Ze zijn trouw. Klanten waar je op kunt rekenen, die regelmatig terugkeren, die als het ware ambassadeurs zijn van je bedrijf en hun tevredenheid niet onder stoelen of banken steken.

Hoe zou het voor jou zijn als je alleen werkt met klanten waar je het allerliefste mee werkt? Waar je energie van krijgt? Die je waarderen en goed betalen voor wat jij levert?

Maak deze week eens een lijstje met namen van recente klanten die voldoen aan bovenstaande criteria. En doe dan meteen hetzelfde met klanten die hier niet aan voldoen.

In mijn volgende blog geef ik je tips hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw ideale klant jou als expert gaan zien.

Wil je niet zo lang wachten, maar gelijk meer inzicht hierin krijgen? Geef je dan op voor een gratis marketinggesprek.

Ik spreek je graag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation