Hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw ideale klant jou als expert gaat zien

Hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw ideale klant jou als expert gaat zien

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd dat het verstandig is om te focussen op die klant die het beste bij jou past. Door te kiezen, krijg je een enorme aantrekkingskracht op klanten. Dat komt omdat je een expert wordt in dat type klant. Bij jou zijn ze het beste af, omdat jij in hen gespecialiseerd bent en hun problemen snel herkent.

Ik heb je de 4 kenmerken gegeven van die ideale klant:

1: Ze geven je energie.
2: Ze betalen goede prijzen.
3: Ze passen goed bij jou.
4: Ze zijn trouw.

Deze week vertel ik je graag hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw ideale klant jou als expert gaat zien. Hiervoor leg ik je eerst de basisstappen van online marketing uit.

Bij online marketing gaat het in eerste instantie om ‘To know, to like en to trust’.

To know:
Als je doelgroep niet weet dat je bestaat, word je niet zo maar gevonden. Je moet dus goed laten zien dat je er bent. Dit doe je door jezelf te zijn en door heel duidelijk te vertellen (offline en online) waarom je doet wat je doet en waarom je daar zo goed in bent. Vooral als je een specifieke vaardigheid hebt die mensen nog niet kennen, moet je zorgen dat ze je vinden. Dit kan bijvoorbeeld door de juiste zoektermen te gebruiken.

To like:
Als een prospect je gevonden heeft, hij komt dus op je website of hij neemt contact met je op, dan kun je hem alvast een beetje gaan helpen. Je geeft hem bijvoorbeeld gratis tips waar hij echt wat aan heeft. Hierdoor gaat hij je aardig vinden en waarderen. Je moet dus vooraf bedenken welke problemen je prospects hebben.

To trust:
Voordat de prospect met je in zee gaat, moet hij het vertrouwen hebben dat je ook echt goed bent in wat je doet. Hij moet weten dat je de expert bent die hij zoekt. Dit vertrouwen geef je doordat je bepaalde opleidingen hebt gevolgd of door het aantal jaren ervaring in je vakgebied. Een hele mooie manier om dit vertrouwen op te bouwen, is door iemand anders te laten vertellen hoe goed je bent. Dit kan door testimonials: ervaringen van klanten over jou en over je producten of diensten.

Vooral het laatste stapje, het opbouwen van vertrouwen, is een stap die veel zelfstandige professionals nog achterwege laten. Dat is zonde. Wat juist die stap maakt dat klanten jou als expert gaan zien.

 

Testimonials op je website of in je sociale media zijn dus heel belangrijk. Toch merk ik bij mijn klanten vaak dat ze het vervelend vinden om een testimonial te vragen. Het voelt als vissen naar een complimentje, maar dat is het niet. Ongemerkt ontvang je vaak al testimonials. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje van een tevreden klant, een schouderklopje of een bedankje. Je kunt beginnen met die klanten te antwoorden dat je het heel graag gedaan hebt, dat je blij bent dat ze zo tevreden zijn en of ze het goed vinden als je hun opmerkingen op je website zet. Dat is stap 1. Je zult merken dat men dit over het algemeen prima vindt.

Heb je hier al wat meer ervaring mee, dan kun je vragen of ze een lijstje met vragen willen invullen of dat je een kort interview mag afnemen. Op basis van hun antwoorden formuleer je dan zelf een testimonial. Na een akkoord van je klant kun je de tekst plaatsen op je website of kan je klant het plaatsen op jouw LinkedIn-profiel. Het voordeel van deze methode is, dat je díe dingen kunt benadrukken die jij belangrijk vindt.

Ik ben zelf inmiddels ook begonnen met het afnemen van testimonials per video. Dat is nog een beetje wennen, maar de eerste ‘video-testimonials’ staan op mijn youtubekanaal en website. Ze zijn echt heel leuk om terug te kijken en heel efficiënt voor je bedrijf.

 

Wil je meer weten over online marketing? Over hoe je beter zichtbaar kunt worden voor je ideale klant en hoe die ideale klant jou gaat zien als expert? Ga dan mee op workation naar Spanje. Tijdens deze 4-daagse ‘werk-vakantie’ leer je er alles over en ga je ook direct het geleerde implementeren in jouw bedrijf.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation