Gebruik jij deze gratis vorm van publiciteit al?

 

Er zijn zo veel mogelijkheden om op te vallen bij je doelgroep dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke marketingtools voor jouw bedrijf de beste zijn om toe te passen weet je vast wel (en als dat niet zo is, nodig ik je uit voor een gratis marketinggesprek waarin ik je help met jouw keuze voor marketingtools).

Toch durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat je nog niet alle marketing gebruikt die voorhanden is. Ik denk nu aan gratis publiciteit, oftewel free publicity.

Free publicity is geschikt voor elke ondernemer, klein en groot

Vaak denken zelfstandig ondernemers of klein-mkb’ers dat ze geen gebruik kunnen maken van free publicity, maar niets is minder waar. Veel kranten, tijdschriften maar ook radio, tv en online media vinden het fijn als ze persberichten of opiniestukken ontvangen. Ze gebruiken deze om hun medium aantrekkelijker te maken. Een persbericht moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het voor de journalist of redactie direct duidelijk zijn dat het om een persbericht gaat. Meteen in de eerste (vet gedrukte) alinea moet te lezen staan waarover het gaat – op een prikkelende manier, zodat je opvalt tussen de andere persberichten. En een persbericht mag niet te lang zijn (richtlijn is max. 350 woorden). Hier lees je een aantal tips voor het maken van een persbericht.

Hoe bereik je de juiste contactpersonen/redacties?

Het is belangrijk dat je de juiste personen weet te bereiken. Heb je ‘lokaal’ nieuws, dan weet je waarschijnlijk wel bij wie je moet zijn, omdat je zelf ook in de regio woont en de lokale media ontvangt. Maar als het gebied waarin je zichtbaar wilt worden wat groter is, dan is het best lastig om de juiste contactpersonen te bereiken, laat staan als heel Nederland of Europa je markt is. Een mail naar een info@-mailadres komt meestal niet bij de juiste persoon aan. En als je een perslijst hebt gemaakt en je stuurt een paar maanden later opnieuw een persbericht, merk je dat er veel mails terugkomen omdat journalisten zijn weggegaan en anderen zijn gekomen etc.

Check dus goed of je de juiste redacties bereikt en voorkom dat je persbericht als spam wordt gezien.

Ik wens je veel succes toe en hoor graag hoe het je bevallen is om free publicity toe te passen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation