De grootste misverstanden over Personal Branding

Vaak krijg ik van zelfstandige trainers, coaches en consultants te horen dat ze geen Personal Branding nodig hebben. Ze vinden het alleen iets voor ‘grote namen’ of ze denken dat het alleen gaat over hoe ze zich kleden. Ook hoor ik wel eens dat ze het ‘overdreven’ vinden. Doe maar gewoon. Dit wordt veroorzaakt door onze Nederlandse cultuur waarbij we geleerd hebben om vooral niet teveel op te vallen.

Maar niets is minder waar. Personal Branding is belangrijk voor elke ondernemer die meer klanten en meer omzet wil behalen. Het helpt je om jezelf beter zichtbaar te maken en je ideale klant aan te spreken.

Ik leg je graag uit waarom Personal Branding ook voor jou werkt met onderstaande 7 tips:

1: Begin met in beeld te brengen wie je ideale klant is. Pas als jij weet wie je ideale klant is zal je deze persoon aanspreken en door hem gevonden worden.

2: Zorg dat je dicht bij je eigen authentieke kenmerken blijft. Ga je niet gedragen op een manier die eigenlijk niet bij je past, want daar prikt je klant zo doorheen. Door je onderscheidende punten zoals je eigenzinnigheid, je talent, je plezier en je levenservaring, duidelijk te maken zal je de juiste klanten aanspreken die het beste bij jou passen.

3: Zorg dat je herkenbaar bent. Dit doe je door je huisstijl consequent door te voeren, door met actuele foto’s van jezelf te werken en door continu te beseffen dat jij, als zelfstandige, je bedrijf bent.

4: Maak jezelf zichtbaar. Pas als je zichtbaar bent word je gevonden. Op zich natuurlijk logisch maar er zijn nog genoeg zelfstandigen die geen LinkedIn profiel hebben en zelfs geen website. Ik zie het internet als een soort winkelstraat met etalages. Als een winkel de etalage niet gebruikt zullen er geen klanten naar binnen stappen. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

5: Maak een goede elevator pitch die je altijd paraat hebt op het moment dat je ergens komt waar je kan netwerken. Dat is niet alleen op officiële netwerkbijeenkomsten maar ook tijdens feestjes, langs de sportvelden en zelfs op vakantie.

6: Bouw aan je expert-status. Dit doe je door zeer regelmatig iets van jezelf te laten horen op website, LI, Blog en vooral ook door testimonials van tevreden klanten te gebruiken.

7: Geef! Deel je kennis met je doelgroep. Geef tips en adviezen en knoop op die manier relaties aan met klanten. Je zult zien dat de klant bij je terugkomt als hij meer advies nodig heeft.

Als je al deze stappen hebt gedaan dan leren mensen je kennen, ze leren je te waarderen en te vertrouwen. We noemen dit ook wel de Know – Like – Trust factor. Pas als je die status hebt behaald zal je zien dat je gevonden wordt door je doelgroep en dat je meer omzet kunt behalen.

Kortom, Personal Branding is nuttig voor elke zelfstandige trainer, coach en consultant en ook jij kan het zelf leren en zelf doen. Natuurlijk zijn er vele manieren en tools die je helpen om deze Know – Like – Trust status te behalen. Ik help je daar graag mee.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WordPress development door Webstation