Er zijn ondernemers die helemaal niets hebben met sociale media. Ze vragen me bijvoorbeeld ‘Moet ik echt op Facebook?’ ‘Waarom moet ik gaan instagrammen?’ of ‘Kan dat niet anders? Ik deed dit vroeger ook nooit, toen ging het toch ook goed?’ 

Van mij ‘moet’ niets. Maar het is wel een feit dat inmiddels bijna 70% van de mensen die op zoek zijn naar een bepaald product of dienst deze zoektocht online doen. Dus via internet en dan via verschillende kanalen. Dit kan zijn via de zoekmachine zoals Google maar ook via bepaalde sociale media.

Dit wetende is het belangrijk om te kijken waar – en met welke boodschap – jij in beeld wilt komen tijdens de zoektocht van deze potentiële klant. Deze zoektocht noemen we in vaktermen ‘the customer journey’.

Bij marketing moet je kiezen wat je inzet. Maar welke van de tientallen manieren moet je kiezen? Wat past bij jou, bij jouw bedrijf, bij jouw klanten? 

Voor betere zichtbaarheid is het inzetten van sociale media meestal een goed idee. Welke sociale media geschikt zijn hangt echter af van jou en jouw onderneming! Kies bewust welke dingen je gaat doen en welke niet. Of kies zelfs welke dingen je zelf (of je medewerker) doet en wat je beter kunt uitbesteden. Je moet als ondernemer al hard werken, dus bedenk wat je zelf goed kunt en waar je energie uit haalt. Alleen dan kun je succesvol blijven in je werk.

 

Je wordt zichtbaar voor je ideale klant door daar te zijn waar je klant is. En het liefst ben je in elke fase van de customer journey zichtbaar op het kanaal waar die klant in die fase aanwezig is. Zit je klant op Facebook, dan ga jij ook op Facebook. Zit je klant op Pinterest, dan is dat de plek voor jou om aanwezig te zijn. Maak een bewuste keuze en doe dat wat je gekozen hebt ook goed. Half werk of alleen even een profiel aanmaken en daarna snel weer stoppen, zal je niets opleveren. Het leidt hooguit tot negatieve zichtbaarheid.

Als je je een tijdje consequent en serieus gaat richten op de door jou gekozen sociale media, dan zul je zien dat het gaat werken. Je wordt zichtbaar. Je krijgt meer bezoekers op je website, wordt gebeld door een potentiële klant of je krijgt nieuwe inschrijvingen op je nieuwsbrief met uiteindelijk meer verkoop.

Probeer het maar eens en laat me vooral weten wat het resultaat hiervan is geweest.

Heb je hier nog vragen over? Je kunt altijd contact met me opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Ik vertel je dan graag meer over de customer journey en online marketingkanalen.

 

PS: Het helpt als je beseft dat marketing een vak is. Een expertise, net zoals jouw vak. Je werd niet in één dag een goede consultant, advocaat, verkoper of trainer. Daar heb je opleidingen voor gevolgd van experts die je wisten te vertellen hoe het in elkaar zat. Zo heb ik me gespecialiseerd in marketing.