persbericht voor mkb bedrijven voor free publicityEr zijn zo veel mogelijkheden om op te vallen bij je doelgroep dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke marketingtools voor jouw bedrijf de beste zijn om toe te passen weet je vast wel (en als dat niet zo is, nodig ik je uit voor een gratis marketing adviesgesprek waarin ik je help met jouw keuze voor marketingtools).

Toch durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat je nog niet alle marketing gebruikt die voorhanden is. Ik denk nu aan gratis publiciteit, oftewel free publicity.

Schrijf jij wel eens een persbericht?

Vaak denken klein-mkb’ers dat ze geen gebruik kunnen maken van free publicity, maar niets is minder waar. Veel kranten, tijdschriften maar ook radio, tv en online media vinden het fijn als ze persberichten of opiniestukken ontvangen. Ze gebruiken deze om hun medium aantrekkelijker te maken. Een persbericht moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het voor de journalist of redactie direct duidelijk zijn dat het om een persbericht gaat. Meteen in de eerste (vet gedrukte) alinea moet te lezen staan waarover het gaat – op een prikkelende manier, zodat je opvalt tussen de andere persberichten. En een persbericht mag niet te lang zijn (richtlijn is max. 350 woorden). Hieronder lees je een aantal tips voor het maken van een persbericht.

Bereik de juiste contactpersonen

Het is belangrijk dat je de juiste personen weet te bereiken. Heb je ‘lokaal’ nieuws, dan weet je waarschijnlijk wel bij wie je moet zijn, omdat je zelf ook in de regio woont en de lokale media ontvangt. Maar als het gebied waarin je zichtbaar wilt worden wat groter is, dan is het best lastig om de juiste contactpersonen te bereiken, laat staan als heel Nederland of Europa je markt is. Een mail naar een info@-mailadres komt meestal niet bij de juiste persoon aan. En als je een perslijst hebt gemaakt en je stuurt een paar maanden later opnieuw een persbericht, merk je dat er veel mails terugkomen omdat journalisten zijn weggegaan en anderen zijn gekomen etc.

Check dus goed of je de juiste redacties bereikt en voorkom dat je persbericht als spam wordt gezien.

 

Tips voor het maken van een persbericht

De structuur van een persbericht is altijd hetzelfde.

Bovenaan de tekst staat duidelijk PERSBERICHT.

Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld hoofdletters, zodat het duidelijk is dat het om een persbericht gaat.

De kop is het belangrijkste onderdeel van een persbericht. Hij moet de journalist prikkelen zodat hij verder gaat lezen (en uiteindelijk plaatsen). Maak een kop zoals je die ook in de krant ziet: vetgedrukt en groot. In de kop staat het nieuws of de gebeurtenis. Hoe korter en pakkender, hoe beter.

Hierna komt een vetgedrukte introductietekst. Dit is eigenlijk een soort samenvatting van het nieuws en begint met de plaats waar het over gaat, dus bijvoorbeeld Haarlem.

Als leidraad voor deze samenvatting kan je gebruikmaken van het principe wie, wat, waar, wanneer en waarom. Je kunt bijvoorbeeld in een persbericht een bepaald evenement aankondigen of bijeenkomst. Dan zou deze introtekst al voldoende kunnen zijn. Heb je iets meer uitleg nodig, dan doe je dat in de volgende alinea’s. Maak het echter nooit te lang.

Na deze vervolgalinea’s zet je duidelijk de tekst ‘Einde persbericht’.

Hieronder plaats je een stippellijn. En daaronder plaats je een Noot voor de redactie.

Dit is extra informatie voor de journalist zoals jouw contactinformatie (met je 06-nummer voor als ze aanvullende vragen hebben), en informatie over de afbeelding die je meestuurt.

 

Ik wens je veel succes toe en hoor graag hoe het je bevallen is om free publicity toe te passen.