Getuigenissen zorgen voor mond-tot-mond reclame, een zeer krachtig marketing instrumentWordt jou wel eens gevraagd om een beoordeling van een hotel waar je bent geweest of een restaurant waar je hebt gegeten? Mij wel.

Na mijn vakantie werd gevraagd een review te geven over het hotel waar we waren geweest. Natuurlijk doe ik dat! Ik was heel tevreden en vind het een kleine moeite om dat te delen met anderen. Op die manier kan ik het hotel helpen om nieuwe klanten aan te trekken.

Herkenbaar toch? Voordat je een vakantieoord of hotel gaat boeken eerst even op Google zoeken naar ervaringen van anderen. Dat is de nieuwe manier van mond-tot-mond reclame.

Waarom vergeten heel veel kleine en middelgrote ondernemers om dit goed voor zichzelf te regelen? Is het angst? Angst voor een slechte referentie? Of voor een getuigenis die net niet helemaal past bij wat je wilt uitstralen? Of ben je het gewoon vergeten?

Reviews van klanten zijn heel belangrijk voor het aantrekken van nieuwe klanten. Je kunt zelf wel zeggen dat je goede producten of diensten levert, maar het is veel krachtiger als je klanten dit over je vertellen. Ze delen de ervaring die ze met jouw dienstverlening hebben. Hiermee kunnen ze een potentiële klant vertrouwen in jou geven en daarmee een zetje jouw kant op.

Waar gebruik je getuigenissen?
Sowieso op LinkedIn. Je weet dat ik een fan ben van LinkedIn. En het mooie van testimonials op LinkedIn is, dat ze echt zijn. Je klant zet zijn reactie zelf op jouw profiel. Je kunt geen neptestimonial op je eigen profiel plaatsen, dus het is betrouwbaar. (Al kun je er wel voor kiezen om een beetje vals te spelen door bepaalde testimonials niet te plaatsen..).

Natuurlijk plaats je de getuigenissen ook op je website. Bij voorkeur met naam en foto van de afzender, dan weten mensen dat het allemaal klopt. En vraag ook eens om getuigenissen op je ‘Google mijn bedrijf’ pagina of op je sociale media. Die getuigenissen zijn direct zichtbaar.

Hoe kom je aan getuigenissen?
Vraag het (standaard) aan al je klanten nadat ze een aankoop hebben gedaan. Dit kan je geautomatiseerd doen of persoonlijk. En je hebt de afgelopen maanden vast wel mailtjes ontvangen van tevreden klanten. Het enige dat je hoeft te doen, is te vragen of ze hun ervaringen willen delen met anderen. Probeer het maar eens. Nee heb je, ja kan je krijgen… Veel succes!