5 belangrijke marketingtips die zorgen voor omzetgroei via online kanalenOndernemerschap heeft zowel voor- als nadelen. Een vaak gehoorde klacht is ‘ik heb het zo druk!’ of ‘ik kom maar niet aan mijn werk toe’. Herken je dat?

Lees dan vooral verder, want ik heb voor jou 5 marketingtips die je helpen om online meer klanten aan te trekken en hiermee je omzet te doen groeien.

 

Met deze 5 marketingtips zet je de belangrijke eerste stappen op online marketinggebied.

Omdat de website nog steeds de belangrijkste bron is om aan nieuwe klanten te komen, ga ik in deze tips uit van je website. Maar uiteindelijk geldt hetzelfde voor je andere marketingkanalen, zoals de verschillende sociale media.

Marketingtip 1: Voor wie ben jij er?

Het allerbelangrijkste is weten wie je doelgroep is. Voor wie ben jij er? Veel ondernemers willen er zijn voor ‘iedereen’ maar dan schiet je eigenlijk met hagel. Je kunt beter focussen en zorgen dat je je doelgroep goed kent. Daarmee weet jij ook precies wat je voor hen kunt betekenen. Google Analytics geeft je een goed inzicht wie de gebruikers zijn van je website.

Marketingtip 2: Zorg dat je zichtbaar wordt bij jouw doelgroep door te weten wat er bij hen speelt

Pas als je weet wie je doelgroep is, weet je ook welke ‘problemen’ deze doelgroep heeft. De meeste mensen gaan naar Google en typen daar een vraag in. Als jij precies weet welke vraag jouw klant daar letterlijk intypt en jij geeft met jouw website feilloos het antwoord op die vraag, dan toont Google jou op de eerste pagina van de zoekresultaten. Dit vraagt even wat onderzoek, maar het is zeker de moeite waard. Misschien zie je dat een bepaalde pagina op je website een hoog bouncepercentage heeft. Dit betekent dat bezoekers van deze pagina je wel weten te vinden, maar ook weer snel afhaken. En die bezoekers ben je dan waarschijnlijk voor altijd kwijt. Grote kans dat de content op die bewuste pagina niet goed aansluit op de behoefte van je doelgroep of niet genoeg vertelt over je bedrijf of over jou. En dat brengt me direct bij de 3e tip:

Marketingtip 3: Wees wie je bent

Vervolgens is het belangrijk dat je online laat zien wie je écht bent, waarom je doet wat je doet en wat je drijft om dit te doen. Wat zijn je waarden en normen. Wat zijn je USP’s? (Of beter nog, wat zijn de UBR’s van je klant voor jou?) Wees duidelijk en maak keuzes. Pas dan trek je mensen die dat aanspreekt en daarom voor jou kiezen.

Marketingtip 4: Focus!

Omdat tijd vaak maar beperkt voorhanden is, adviseer ik je om te focussen op het type werkzaamheden waar je energie van krijgt of op de producten die je het liefste verkoopt. Ook hier geldt: als je je complete aanbod etaleert, word je waarschijnlijk minder snel gekozen dan wanneer je een gespecialiseerde probleemoplosser bent voor jouw toekomstige opdrachtgever. Stel, je bent coach en je klanten zijn jong en oud, man en vrouw, ondernemers en particulieren, ongeacht waarmee ze komen. Of je bent een coach die zich puur richt op ondernemers die het lastig vinden om hun team aan te sturen. Welke coach zou jij als ondernemer dan liever inhuren?

Marketingtip 5: Hou je bezoeker vast

Als iemand je website heeft gevonden via Google omdat jouw website het beste leek aan te sluiten op de online zoekvraag, zorg dan dat je deze potentiële klant vasthoudt. Dit doe je door duidelijke ‘call-to-actions’ toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een button waarin je klanten uitnodigt om een afspraak te maken, een meer-informatieknop, een gratis weggever, natuurlijk een winkelwagentje of verlanglijstje et cetera.

Tot slot:

Als je je doelstellingen SMART formuleert én je bepaalt hoe je die doelstellingen gaat halen en welke cijfers daarvoor nodig zijn, dan wordt alles nog overzichtelijker. Ongetwijfeld ervaar je dan dat het leuk is om tijd vrij te maken voor je marketing.

Wil je hier meer over weten? Geef je dan meteen op voor een gratis telefonisch marketing adviesgesprek. Tijdens dat gesprek krijg je sowieso een aantal handreikingen waarmee je direct aan de slag kunt gaan.

 

*USP = Unique Selling Point. Stel jij je klant voorop? Dan kan je beter uitgaan van UBR (Unique Buying Reason).